رشته ها و مقاطع

1-    زيست شناسي-ميكروبيولوژي مقطع كارشناسي، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی

معرفی رشته: میکروبیولوژی (Mirobiology) گرایشی از رشته زیست شناسی است که به شناخت میکروارگانیسم‌ها و بررسی ارتباط آن ها با یکدیگر و با سایر موجودات می پردازد. این علم همچنین به چگونگی استفاده بهینه از میکروارگانیسم ها و جلوگیری از اثرات مضری که می توانند به زندگی انسان، حیوان و گیاه وارد کنند، می پردازد.

میکروبیولوژی پایه و اساس بسیاری از علوم از قبیل: بیوشیمی، بیوتکنولوژی، ژنتیک و پزشکی است.
اهمیت این رشته با توجه به نیاز صنایع غذایی و تخمیری به کارشناسان این رشته، نیاز علوم پزشکی و دارویی، نیاز سازمان های محیط زیست و مبارزه با آلودگی آن، نیاز کشاورزی و دام پروری، نیاز دانشگاه ها به مدرس و محقق به خوبی روشن می شود. میکروبیولوژی تنوع وسیعی در زمینه‌های علمی مختلف از جمله، میکروبیولوژی غذایی، پزشکی، محیطی، صنعتی ، ویروس‌شناسی، ایمونولوژی، قارچ شناسی و انگل شناسی دارد. 

 این رشته در دانشکده علوم و فناوری های نوین دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری فعال است. مقطع کارشناسی در سال 1389، کارشناسی ارشد در سال 1388 و دکتری در سال 1393 دایر شده است. تعداد پذیرفته شدگان  در مقطع کارشناسی حدود 250 نفر، در مقطع کارشناسی ارشد حدود 50 نفر و در مقطع دکتری تخصصی 11 نفر در هر سال تحصیلی می باشد. دانشجویان این رشته در مقطع کارشناسی با گذراندن ( 141 واحد درسی)، کارشناسی ارشد( 32 واحد) و دکتری (36 واحد) بدون احتساب واحد دروس جبرانی، فارغ التحصیل می شوند.

با توجه به ارتباط زیاد میکروبیولوژی با صنایع مختلف و کاربرد فراوانی که در آنها دارد، موقعیت های شغلی متنوع و زیادی برای دانش آموختگان  این رشته بویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی وجود دارد. میکروبیولوژیست ها می توانند در سازمان ها و مراکزی از جمله سازمان های حوزه بهداشت و درمان، آزمایشگاه های پاتولوژی و میکروب شناسی بیمارستان ها، پژوهشگاه های نفت و همچنین در بخش های تحقیقاتی صنایع غذایی و دارویی، کشاورزی، محیط زیست و ... مشغول به کار شوند.

 

2-   زيست شناسي سلولي مولكولي در دو مقطع كارشناسي و کارشناسی ارشد

معرفی رشته: رشته زیست شناسی سلولی و مولکولی (Cellular and Molecular Biology) از رشته های علوم پایه در نظام آموزش عالی است و هدف از آن آموزش صحيح دانشجويان رشته زيست شناسي در سطح علمي مناسب و نیز تربيت كارشناسان متعهد و متخصص مي باشد به طوري كه از مفاهيم كلي و اساسي زيست شناسي آگاهي كافي داشته، جنبه هاي نظري و كاربردي آن را بشناسند و با گذراندن دروس تخصصی در گرایشهای علوم سلولی و مولکولی٬ ژنتیک٬ میکروبیولوژی٬ بیوشیمی٬ بیوفیزیک٬ گیاهی٬ جانوری بتوانند نیاز مراکز آموزشی٬پژوهشی٬ تولیدی و خدماتی را برطرف نمایند. با توجه به نقش کلیدی زیست شناسی مولکولی در پژوهشهای علوم زیستی و همچنین در تولید تکنولوژی جدید٬ درسالهای اخیر زیست شناسی سلولی و مولکولی به عنوان رشته ای استراتژیک در اغلب کشورهای پیشرفته و در حال توسعه جهان جایگاه ویژه ای یافته است و برنامه ریزی برای تربیت محققینی کارامد  از اهمیت بالایی برخوردار شده است. مقطع کارشناسی ارشد سلولی و مولکولی در سال 1388 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی تصویب و راه اندازی شد و هدف تربیت کارشناسان ارشد متعهد٬ متخصص و کارامد در زمینه های مختلف تحقیقاتی پزشکی٬ سلولهای بنیادی٬  سلول درمانی٬ دارورسانی٬ محیط زیست و ... می باشد

بر اساس آیین نامه آموزشی مصوب شورای عالی برنامه ریزی  طول رسمی دوره کارشناسی سلولی و مولکولی 4 سال تحصیلی و کلیه دروس آن در 8 نیمسال برنامه ریزی شده است. جمع کل واحدهای درسی 135 واحد می باشد و واحدهای درسی به صورت دروس پایه٬ عمومی و تخصصی ارائه می گردد و طول رسمی دوره تحصیل کارشناسی ارشد ناپیوسته حداقل 2 و حداکثر 3 سال است که شامل مدت زمان لازم برای گذراندن کلیه دروس تخصصی٬ سمینار و پایان نامه می باشد. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی حدود 250 نفر و در مقطع کارشناسی ارشد حدود 60 نفر در هر سال تحصیلی است. طبق برنامه ریزی انجام شده در آینده نزدیک دانشکده فناوری های نوین دانشگاه آزاد واحد علوم دارویی پذیرای دانشجویان در مقطع دکتری تخصصی این رشته نیز خواهد بود.

 

 

 

 زيست شناسي-گرایش بيوشيمي در یک مقطع كارشناسي ارشد

معرفی رشته: بيوشيمی (Biochemistry) بررسی فرايندهای شيميايی است که در بدن جانداران رخ می‌دهد. بيوشيمی‌دان‌ها با مطالعه ساختار و کارکرد مولکول‌های سازنده‌ی پيکر جاندران درتلاشند تا به سازوکار ملکولی هر بيماری پی برده و راه را برای درمان ريشه‌ای آن هموار نمایند. اين آگاهی در بهره‌ برداری بهتر و کارآمدتر از جانداران و ملکول‌های سازنده‌ی آن‌ها نيز کمک می‌کند.از آن‌جا که جهان زنده بسيار گوناگون است و پيکره‌‌ی بيش‌تر جانداران نيز از سلول‌ها و ملکول‌های گوناگونی ساخته شده، زمينه‌های پژوهشی اين شاخه از دانش پايه بسيار گسترده است.

رشته بیوشیمی در مقطع کارشناسی ارشد ، از سال 1393 در تحقیق اهداف فرهنگی مبنی بر تربیت کارشناسان ارشد متعهد متخصص در زمینه های مختلف علوم پایه و در جهت رسیدن به خودکفایی، مورد نیاز جمهوری اسلامی ایران ، در دانشکده علوم و فن آوریهای نوین ، واحد علوم دارویی ، راه اندازی شده و پذیرای دانش پژوهان علاقمند می­باشد. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی ارشد بیوشیمی حدود 50 نفر در هر سال تحصیلی می باشد.

فارغ التحصیلان دوره کارشناسی ارشد بیوشیمی می توانند در موسسات آموزش عالی بعنوان مربی برای رفع نیازهای آموزشی و پژوهشی مشغول کار شده یا به عنوان کارشناس ارشد (خبره) در وزارتخانه ها، موسسات پژوهشی تولیدی، خدماتی از جمله کشاورزی، نفت، شیلات، موسسات دفع آفات، باغهای گیاهشناسی، سرم سازی، مراکز تحقیقاتی بهداشتی، پزشکی، دارویی، صنایع غذائی، و... در زمینه تحصیلات تخصصی خود فعالیت نمایند.

 

 

3-  زیست شناسی گرایش ژنتیک مولکولی در یک مقطع کارشناسی ارشد

معرفی رشته: یکی از گرایش های بسیار جالب و روبه پیشرفت زیست شناسی گرایش ژنتیک مولکولی (Molecular Genetics) است که علاقه مندان زیادی در میان دانشجویان زیست شناسی و سایر رشته های مرتبط دارد. ژنتیک علم مطالعه نحوه ایجاد و توارث صفات در موجودات زنده است. بی شک امروزه با پیشرفت های بسیار شگرفی که در زمینه ژنتیک مولکولی حاصل شده است گرایش های مختلف علوم زیستی، کشاورزی و پزشکی از این زمینه علمی تأثیر گرفته اند. مقطع کارشناسی ارشد ژنتیک در این دانشکده از سال 1393 تاسیس شده و هر سال در دو نوبت مهر و بهمن دانشجو می پذیرد. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی ارشد ژنتیک حدود 50 نفر در هر سال تحصیلی می باشد.

ژنتیک علم گسترده ای است که دارای زمینه های تخصصی متعددی مانند ژنتیک مولکولی، سیتوژنتیک، ژنتیک پزشکی، ژنتیک جمعیت و زمینه های تحقیقاتی مختلف مانند ژنومیکس می باشد. علاوه بر دانشجویان علوم زیستی، دانش آموختگان سایر رشته ها مانند رشته های پزشکی و پیراپزشکی نیز می توانند در رشته ژنتیک ادامه تحصیل دهند.

دانش آموختگان این رشته می توانند در کنار ادامه تحصیل در مقطع دکتری تخصصی به کار آموزشی و پژوهشی در مراکز علمی و تحقیقاتی مشغول شوند. همچنین می توانند در بخش ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مراکز مشاوره ژنتیک و آزمایشگاههای تشخیص بیماری های ژنتیکی فعالیت کنند. از جمله مراکز تحقیقاتی مهم در کشور که متخصصین ژنتیک در رشد و پیشرفت آنها نقش داشته اند می توان پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، پژوهشکده رویان، موسسه بیوتکنولوژی کرج و انستیتو پاستور ایران را نام برد.

 

 

4-   علوم و مهندسي صنايع غذايي در دو مقطع كارشناسي و کارشناسی ارشد

معرفی رشته: تامین مواد غذایی سالم و ایمن در دنیای امروز یکی از مسائل حائز اهمیت در سطح کلان دولتی در هر کشوری به منظور دستیابی به جامعه سالم به شمار می رود. کشور ایران از جمله کشورها با پتانسیل بالا در بحث کشاورزی می­باشد و بی شک صنعت غذا نیز سهم عمده­ای در اقتصاد کشور ایفا می­کند. در بحث توسعه صادرات نیز جایگاه ویژه فراورده­های غذایی به وضوح مشخص گردیده است چراکه بسیاری از محصولات كشاورزي تولید داخلی با ویژگی های کیفی منحصر بفرد می تواند در تولید فرآورده های غذایی با کیفیت بالا مورد استفاده قرار گيرد. با توجه به ارزش و جایگاه ویژه مواد غذایی در ارتقا سلامت جامعه و توسعه اقتصادی و با توجه به کمبود نیروی متخصص در این حوزه و دامنه وسیع مشکلات مرتبط با بحث تامین مواد غذایی ایمن و سالم نیاز به توسعه رشته علوم و صنایع غذایی (Food Science & Technology) در حد وسیعی در سطح کشور احساس می شود.

متخصصان این رشته تحصیلی می توانند در کارخانجات تولید انواع فرآورده­های غذایی در سمت مدیریت تولید و مسئول فنی و یا مسئول آزمایشگاه، سازمان ملی استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، اداره نظارت بر مواد غذایی و مجموعه مراکز پژوهشی در زمینه غذا و کشاورزی، انستیتو پاستور ایران سازمان بازرسی و نظارت بر توزیع کالا، وزارت بازرگانی، مرکز توسعه صادرات ایران، شرکت سهامی شیلات ایران، جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی، مشاور صنعتی و آزمایشگاه­های آنالیز مواد غذایی و در حوزه های آموزشی مرتبط با این رشته تحصیلی پس از فراغت از تحصیل فعالیت نمایند.  بدیهی است نقش متخصصان این رشته تحصیلی در تامین و ارتقا سلامت جامعه، جلوگیری از اتلاف سرمایه­های ملی و کاهش ضایعات و توسعه اقتصاد کشور قابل چشم پوشی نمی باشد. براساس مصوب هشتصد و چهلمین جلسه شورای برنامه ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مورخ 27/5/92 مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی در چهار گرایش ارائه می گردد. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی حدود 250 نفر و در مقطع کارشناسی ارشد حدود 50 نفر به ازای هر گرایش در هر سال تحصیلی می باشد.

بنابراين در حال حاضر رشته علوم و مهندسي صنايع غذايي در مقطع کارشناسی ارشد با چهار گرایش صنایع غذایی، علوم مواد غذایی، فناوری مواد غذایی، زیست فناوری مواد غذایی در دانشگاه آزاد اسلامي واحد علوم دارويي داير است.

 

 

5-   MBA مديريت بازاريابي در یک مقطع كارشناسي ارشد

معرفی رشته مدیریت کسب و کار(MBA  ) :

بهبود استاندارد زندگی در هر کشوری مستلزم ارتقا سطح کیفیت مدیریت در سازمان های اقتصادی، اجتماعی، تولیدی و خدماتی است. برای تحقق توسعه یافتگی و پیشرفت مستمر، باید موقعیت های اقتصادی بیشتر و برتر برای کشور فراهم آید و با استفاده از الگوی توسعه دانش بنیان در جهت بهبود مدیریت آنها تلاش شود، بهبود مدیریت به بهبود بهره‌وری می انجامد و از این راه، امکان استفاده بهتر از ظرفیت ها و امکانات موجود را فراهم می کند که زمینه‌ساز عرضه مطلوب تر کالاها و خدمات خواهد شد. رسیدن به چنین جایگاهی مستلزم وجود مدیرانی آینده نگر، اخلاق مدار، مجهز به دانش روز و مسلط بر ابزارهای مدیریتی است.

با چنين نگرشي، دوره كارشناسي ارشد مديريت كسب و كار (MBA) افراد داراي تخصص هاي گوناگون را براي مديريت آماده مي‌سازد. اين دوره ابتدا در كشورهاي صنعتي و سپس در كشورهاي در حال توسعه گسترش يافت. همراه با اقبال جهاني به برگزاري دوره كارشناسي ارشد مديريت كسب و كار در دهه 50 شمسي در ايران مركزي به نام (ICMS) با همكاري دانشگاه هاروارد اين دوره را‌ه‌اندازي شد. اما تنها دوبار اين دوره برگزار شد. دومين گام در اين راستا در اواخر دهه 60 شمسي توسط سازمان مديريت صنعتي برداشته شد. در نهايت اولين برنامه دانشگاه اين دوره بر اساس مصوبه جلسه 408 مورخ 6/11/79 شوراي عالي برنامه‌ريزي در دانشگاه شريف به اجرا درآمده و بعد از آن در بسياري از دانشگاه‌هاي ديگر در سطح كشور تا امروز برگزار شده است. با توجه به ضرورت به روز‌رساني محتواي دوره، پرداختن عميق‌تر به ارزش‌ها و الگوهاي اسلامي در حوزه مديريت، از نظر گرفتن نيازهاي بومي كشور، كاهش مدت دوره به دو سال، ايجاد نگاه مشترك ميان مجريان اصلي اين دوره و نظام‌مند كردن گرايش‌ها، طرح پيش‌رو يك برنامه درسي منسجم براي برگزاري اين دوره را ارائه مي‌كند.

هدف اصلي دوره مديريت كسب و كار، تربيت و توانمندسازي سرمايه انساني لازم براي ايفاي نقش مؤثر در حوزه مديريت كسب و كار است. مخاطبان دوره، افرادي با تجربه كاري قابل توجه و غالباً دانش آموختگان رشته‌هاي فني-مهندسي و يا علوم پايه هستند كه به دنبال كسب دانش مديريتي لازم براي اداره مطلوب‌تر كسب و كار خويش هستند. انتظار مي‌رود دانش آموختگان پس از گذراندن دوره كارشناسي ارشد مديريت كسب و كار، مهارت‌هاي زير را به دست آورند:

-         مشاوره به مديران سازمان‌هاي توليدي و خدماتي در سطوح مختلف

-         اداره و راهبري بخش‌هاي تخصصي سازمان‌هاي توليدي و خدماتي به صورت كارآمد و مؤثر

-         مديريت و راهبري سازمان‌هاي توليدي و خدماتي به عنوان مدير ارشد و يا عضو هيئت مديره

-         فعاليت مؤثر و كارا در قسمت‌هاي مختلف مديريتي سازمان همانند مالي، بازاريابي و منابع انساني.

به طور كلي، دوره‌‌هاي كارشناسي ارشد مديريت كسب و كار به گونه‌اي تنظيم مي‌شوند كه دانشجويان با جنبه‌هاي مختلف دوره كسب و كار همچون حسابداري، مديريت مالي، بازاريابي، منابع انساني، مديريت عمليات و مديريت استراتژيك آشنا شوند. در تدوين دوره كارشناسي ارشد مديريت كسب و كار، از تجربه ساليان گذشته كشور در ارايه اين دوره و اطلاعات صد دانشگاه برتر جهان برگزاركننده اين دوره براساس رتبه‌بندي فايننشيال تايمز الگوبرداري شده است.  تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی ارشد این رشته حدود 100 نفر در هر سال تحصیلی می باشد.

 

 

 

6-   زيست فناوري (بيوتكنولوژي )گرايش ميكروبي مقطع كارشناسي ارشد

معرفی رشته: علم زیست فناوری (Biotechnology) از جمله علومی است که در چند سال اخیر با پیشرفت های مداوم مواجه بوده است. رشته بیوتکنولوژی به كاربرد روشهای علمی و فنی در تولید و یا تبدیل بعضی مواد به كمك عوامل بیولوژیك (میكروارگانیسمها، یاخته‌های گیاهی و جانوری، آنزیم ها و... ) برای تولید كالا و خدمات در كشاورزی، صنایع غذایی، دارویی، پزشكی و سایر صنایع می پردازد. رشته بیوتکنولوژی در مقطع کارشناسي ارشد دارای 6 گرايش بيوتکنولوژي ميکروبي، بيوتکنولوژي پزشکي، بيوتکنولوژي محيطي و دريايي، بيوتکنولوژي مولکولي، فرآورش زيستي و بيوتکنولوژي کشاورزي (گياهي) می باشد. دانشجویان این رشته در گرایش میکروبی پس از گذراندن 32 واحد که شامل 14 واحد الزامی، 10 واحد اختیاری، 2 واحد ارائه سمینار و 6 واحد پایان نامه است، از مقطع کارشناسي ارشد فارغ التحصيل مي شوند. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی حدود 50 نفر در هر سال تحصیلی می باشد.

رشته بيوتکنولوژي میکروبی (Microbial Biotechnology)، رشته ای جديد با زمینه های تحقیقاتی متعدد و متنوع می باشد. براي مثال در حال حاضر عدّه اي از دانشجويان بيوتکنولوژي ميکروبي، بر روي اکوسیستم های خاص مانند دریاچه ارومیه، زمین های آلوده با فراورده ها و پسماندهای نفتی و شیمیایی، چشمه های آب گرم و سایر محیط های خاص مطالعه می کنند تا ضمن بررسی مکانیسم های زیستی حاکم بر آنها زمینه های استفاده کاربردی از ویژگی های خاص آنها را نیز فراهم آورند. همچنین تولید داروها و واکسن های نوترکیب، تولید حشره كش هاي ميكروبي، توليد انواع ماكرومولكولها، استخراج كاني ها، زدودن و پاکسازی ترکیبات سمّي از محیط و دهها زمینه پژوهشی دیگر از زمینه های فعالیت پژوهشگران علم بیوتکنولوژی میکروبی می باشد.

 

 

 

 

 

7-  نانوتكنولوژي پزشكي در یک مقطع كارشناسي ارشد

معرفی رشته: گروه نانوتکنولوژی پزشکی (Medical Nanotechnology) در دانشکده علوم و فناوری­های نوین، در سال 1389 با هدف تربیت نیروی انسانی متخصص در مقطع كارشناسی ارشد راه اندازی شد و گسترش نانوفناوري در حوزه علوم پزشکی از زمان تاسيس این رشته مد نظر است. تعداد پذیرفته شدگان در مقطع کارشناسی ارشد نانوتکنولوژی حدود 10 نفر در هر سال تحصیلی می باشد.

 با توجه به اهميت اين فناوري در جهان، فعاليت در اين حوزه آغاز شده است و گسترش مرزهای دانش را به­دنبال دارد. این رشته به­صورت گسترده با هدف بهبود کیفیت زندگی از طریق ایجاد تحولات جدی در بخش بهداشت و درمان در زمینه ساخت و طراحي برای تشخیص، درمان، و پیشگیری از بیماری با معرفی مواد و محصولات جدید فعالیت می­کند.

اهداف:

·         آشنایی با اصول آموزش و پژوهش دانش نانو و گسترش مرزهاي دانش

·         ايجاد فضاي مناسب براي همکاري­هاي گروهي متخصصان رشته­هاي مختلف

·         تربيت نيروي انساني براي استفاده از دانش نانو در توسعه اقتصادي اجتماعي کشور

·         انجام طرح­هاي پژوهشي کاربردي و رفع نيازهای صنايع مرتبط در پزشکی با دانش نانو و تجاري­سازي دستاوردها 

کل بازدید ها: 5,709,349 ☼ امروز: 2,947 ☼ دیروز: 4,443 ☼ این صفحه : 22,055 ☼ آنلاین: 9 جزئیات